Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski), która znana jest z wysokiej zawartości białka, wspomaga odchudzanie, zapobiega zaparciom, a także obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Wartą ją wprowadzić do diety. Dzisiaj przepis na gulasz wegański, z ciecierzycą właśnie, w roli głównej.

W gulaszu dodatkowo znajdziecie tofu, które ma genialne właściwości. Zapobiega nowotworom, obniża poziom złego cholesterolu, niweluje możliwość zachorowania na choroby psychiczne w wieku starczym, zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, otyłości, natomiast poprawia jakość włosów, cery i zwiększa poziom energii. Nic, tylko jeść i jeść.

Zdrowy i pożywny obiad, na którego przygotowanie wystarczy chwila.

Potrzebujesz:

  • 1 puszkę ciecierzycy
  • 100 g tofu
  • 1 marchew
  • pół cebuli
  • połowę puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • sól
  • ostrą paprykę
  • oliwę z oliwek

 

Cebulę kroisz w kostkę, marchew ścierasz na tarce. Na patelni rozgrzewasz oliwę, wrzucasz cebulę, marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażasz chwilę, dodajesz pomidory, ciecierzycę i przyprawiasz. Wszystko gotujesz na tzw. małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.

1 porcja = 380 kcal

Na zdrowie 😉