Zbliża się pora obiadowa, a pomysłów brak? Mam propozycję idealną, zdrowo, szybko i bezmięsnie.

Poniżej przepis na makaron z bakłażanem i tofu w sosie pomidorowym. Składniki są na 1 porcję (390 kcal):

  • 50 g makaronu (ja użyłam orkiszowego)
  • 1 bakłażan
  • 100 g tofu
  • 2 pomidory
  • 30 g czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • sól, pieprz

Bakłażan kroicie w kostkę, solicie i odstawianie na 15 min. Tofu i pomidory kroicie również w kostkę. Makaron gotujecie w lekko osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek, dodajecie bakłażana i pomidory. Smażycie przez około 10 minut, dodajecie tofu, posiekane oliwki i przyprawiacie. Całość dusicie przez kolejne 10 minut. Dodajecie makaron.

Smacznego 🙂